Vuoden kieliteko 2015 -palkinto av-kääntäjälle

4.10.2015

Suomen kieltenopettajien liitto ry on myöntänyt Vuoden kieliteko 2015 -palkinnon av-kääntäjä Aisla Packalénille.

Vuoden kieliteko -palkinnolla muistutetaan siitä, että av-kääntäjät tekevät tärkeää työtä. Laadukkaat käännökset edistävät kielten oppimista.


SUKOL ry myönsi Vuoden kieliteko 2015 -palkinnon kääntäjä Aisla Packalénille. Valinnallaan SUKOL haluaa muistuttaa av-kääntäjien työn tärkeydestä. Ammattitaitoisesti laaditut käännökset tukevat kieltenopettajien työtä: ne ovat tärkeässä roolissa suomalaisten lukutaidon ja vieraiden kielten taidon kehittymisen kannalta. Vieraskieliset ohjelmat antavat aitoja kokemuksia vieraista kielistä ja herättävät kiinnostusta kielten ja kulttuurien oppimiseen.

Vuoden kieliteko -palkittu Aisla Packalén kääntää Yleisradiolle ranskan, saksan, englannin, ruotsin ja venäjän kielistä. Hän osaa myös italiaa ja espanjaa. Av-kääntäjän työ vaatii erinomaista vieraan kielen ja suomen kielen hallintaa. Laajasta kielitaidosta ja eri kieliryhmien hallinnasta on hyötyä, sillä esimerkiksi dokumentit sisältävät usein monia kieliä. Aina käsikirjoitusta ei ole saatavilla, vaan kääntäjä poimii puheen nauhalta. Epäselväkin puhe, esimerkiksi lasten puhe, täytyy ymmärtää. Parhaimmillaan käännös toimii niin, ettei katsoja edes huomaa lukevansa käännöstä.

SUKOL korostaa, että myös kauno- ja tietokirjallisuuden kääntäminen edellyttää laajaa ja syvällistä kielitaitoa, jonka turvaaminen on välttämätöntä nyky-yhteiskunnassa. Suomalaisten kielitaito yksipuolistuu huolestuttavasti. Globaalissa maailmassa toimiminen vaatii monipuolista kielitaitoa ja kulttuurien tuntemusta.

SUKOL on muistuttanut av-käännösten tärkeydestä aikaisemminkin: vuonna 2007 jaettiin Kunniakielitekopalkinto Yleisradion työryhmälle, joka vuosina 1957–1958 päätti, että ulkomaisia filmejä ei dubata vaan ne tekstitetään. Työryhmän päätös oli monella tapaa kauaskantoinen. Se vaikutti myös siihen, että syntyi kokonainen tv-kääntäjien ammattikunta.

Vuoden kieliteko 2015 -palkinto jaettiin SUKOLin syyskoulutuspäivillä Hämeenlinnassa lauantaina 3.10.2015. Vuoden kieliteko myönnetään joka syksy henkilölle, ryhmälle, järjestölle tai muulle taholle, joka on jollakin merkittävällä tavalla edistänyt kieltenopetusta ja -opiskelua Suomessa. Palkintoa on jaettu vuodesta 2001. Palkinnon arvo on 2000 euroa, ja sen lahjoittaa Otavan Kirjasäätiö.

 

Lähde: SUKOL ry